Balıkesir, muazzam coğrafi zenginlikleri ve etnik çeşitliliğiyle öne çıkan bir bölge olmanın ötesinde, bu zenginliklerin sofra kültürüne yansımasıyla damaklara da hitap ediyor.
Kepsut’un Bükdere mahallesi sakinlerinden Leyla Kaşıkçı, her yıl kışa girişte başladıkları keşkek hazırlıklarıyla, bu unutulmaz bir gelenek ve lezzetin en iyi uygulayıcılarından.
Yüzyıllardır süregelen keşkek yemeğinin ve hazırlanışının kültürlerine yerleştiğini anlatan Kaşıkçı, “Tokmak ile yaklaşık 2 saat buğday dövüyorum. Dibek taşı içinde keşkek için hazır olana kadar buğdayı döveriz. Daha sonra yaşlı kadınlarımıza sorarız. Eğer onlar ‘olmuş’ derse dövmeyi bırakırız.” dedi.
Kaşıkçı’ya göre, keşkek geleneği sadece bir yemek yapma sürecinden ibaret değil aynı zamanda aile büyüklerinden genç nesillere geçen bir miras. Bu lezzetli gelenek, Balıkesir’in coğrafi ve kültürel zenginliğini sofralara taşıyor ve özellikle insanları bir araya getiriyor. Otantik keşkek geleneği, sadece bir yemek değil, aynı zamanda bir yaşam tarzı ve kültürün bir parçası olarak öne çıkıyor.
#keşkek#kaymaklı#balıkesirkaymaklısı#yemek#yemektarifleri#bükdere